2013. március 10., vasárnap

Illy Feri bácsi és az ő világhírű espressója


Illy Ferenc 1892-ben született Temesváron, édesapja Illy János magyar nemzetiségű asztalos volt. Itt nőtt fel és végezte iskoláit, majd 22 évesen besorozták az Osztrák-Magyar hadseregbe és az első világháború több frontján harcolt. A háború Triesztbe is elvitte, ahol a békekötést követően közgazdaságtant tanult, aztán dolgozott Bécsben és szülővárosában is, de végül visszatért kedvenc városába, Triesztbe. Itt rátalált két szerelmére, Vittoriára és a kávéra.

1933-ban alapította kávé és kakaó kereskedelmével foglalkozó vállalkozását, mely később kizárólag a kávéra kezdett fókuszálni. Innen indul az innovatív családi vállalkozás, az illycafé története. 1934-35 magasságában feltalálta a mai espresso gépek elődjét, az Illettát, ami forró gőzzel működve stabilan képes volt a ma már elvárt minőségű presszókávét produkálni. Ugyancsak újdonságként vezette be a légmentes vákkumcsomagolást, hogy szállítható maradjon a pörkölt kávé és ne veszítse el az aromáját.


Fia, az élelmiszervegyész Ernesto 1947-ben hozta létre a cég első kutatólaboratóriumát, és együttműködést kezdeményezett egyetemekkel és kutatóintézetekkel. Ferenc 1956-ban hunyt el, a céget Ernesto vitte tovább. 1965-ben építették termelőüzemüket Trieste-ben, ami mai napig az egyetlen gyártóegységük. 

1974-ben vezették be a piacra az E.S.E. Pod-okat, azaz könnyen elkészíthető espresso párnákat, ami aztán iparági standard lett. 1988-ban olyan számítógép-vezérelt rendszert fejlesztettek ki és védettek le, ami minden egyes kávészemet megvizsgál és kiválogatja a minőségileg nem megfelelő példányokat.

1994-ben az unoka, Andrea Illy lépett a vezérigazgatói pozícióba és intenzív globális terjeszkedésbe fogott. 1999-ben az Illy kávé egyetemet alapított, ami a világ 20 helyszínén oktatja a termelőket és a lelkes érdeklődőket. 2003-tól espressamente illy néven olasz dizájnnal bíró kávézó franchise hálózatot kezdtek kiépíteni, mára több mint 200 üzlettel. 

2007-ben beszálltak ők is a kapszulás bizniszbe saját, iperEspresso nevű innovációjukkal. 

Andrea testvérei, Anna és Riccardo is az igazgatóság tagjai.

A 80-as évektől nem a nemzetközi árupiacokon vásárolják a kávét, hanem közvetlenül a termelőkkel vannak kapcsolatban. 2011-ben, első kávé cégként a világban, megkapták a felelős ellátási lánc díjat (Responsible Supply Chain Process) a DNV-től.

Köszönöm Emich Szabolcsnak, hogy egy kiváló Carraro espresso fogyasztása közben elmesélte, hogy Illy Ferenc magyar származású és pont illene róla egy bejegyzés a Csináld utána! blogra.

3 megjegyzés:

  1. Elképesztő történet, de Trieste-t hívjuk nyugodtan Trieszt-nek. :)

    VálaszTörlés
  2. Párizsban mindig az Illybe jártunk kávézni, mert ott készítették a legjobb kávét (ami azért Párizsban elég nagy dolog). Szóval fogalmam sem volt, hogy az a kíváló kávé, ami oly sok kellemes percet okozott egy magyar ember kitartó munkájának gyümölcse (+ a presszógép, a vákuumcsomagolás és a kapszula...) Impresszív!
    Köszönöm Tamás, hogy megosztottad ezt a történetet!

    VálaszTörlés
  3. Igazad van nix, mindjárt kijavítom a Triesztet. Ahogy a holnapjukról fordítottam az infókat ez elkerülte a figyelmemet :-)

    VálaszTörlés