2013. március 30., szombat

Erről a bicajról sose esik le a lánc


A 90-es években a Műszaki Egyetemen néhány barát gyakran járt biciklitúrára, és gyakran megkeserítette az életüket a leeső lánc. Adott volt a feladat: kifundálni valami olyan megoldást, amivel ez nem fordulhat többet elő. Kohlhéb Róbert, Rácz Gábor és Vonhauser Olivér találták ki a lánchajtás alternatíváját. Arra jutottak, hogy a pedálozás hatására vékony kötelek csavarodhatnának fel és le a hátsó kerékagyra (ettől kicsit összetettebb a dolog, akit érdekel, elolvashatja a cég honlapján). Kb. az ezredfordulóra készült el egy prototípus, de az még nem volt elég jó a gyártáshoz. 2005 körül Kohlhéb Róbert Lantos Mihály szabadalmi szakértővel összefogva új lendületet adott a fejlesztésnek, és a műszaki problémákat sikerült kiküszöbölni.

Aztán összefogtak a Schwinn-Csepellel és a 2010-es padovai nemzetközi biciklivásár egyik szenzációja lehetett az ott először bemutatott Stringbike. Mivel az ára 7-800 ezer Ft körül mozgott, elég költséges mulatság az áttérés a hagyományos kerékpárról. Valószínűleg a hazai kocsmák előtt nem fogja kiszorítani a közeljövőben a láncos gépeket. A sajtóvisszhang viszont óriási volt és rendszeresen hívták külföldre az alkotókat.

Tavaly tavasszal a Wired is közölt róluk egy cikket "The Beauty and Tragedy of Hungary's Supple Stringbike" címmel. Összefoglalva: a cikkíró a bicajt eredetinek, gyönyörűnek és avantgárdnak titulálta, minimális fenntartási igénnyel. Szerinte meg fognak vele állítani az emberek és beszélni akarnak róla, ha ilyennel tekeregsz az úton. Az árát magasnak, a jövőjét bizonytalannak ítélte. A Wankel motorhoz hasonlította ebből a szempontból.

A cég weboldala szerint a közelmúltban sikerült a cégstruktúrát kialakítani, mögéjük állt egy neves kockázati tőkebefektető cég, és 2012. augusztusában az Eurobike Show-n új modelleket mutattak be. Ugyancsak tavaly nyáron Szőnyi Ferenc ilyen kerékpárral versenyzett a 3005 mérföldes Race Accross America-n, ahol a 9. helyet szerezte meg a férfi egyéni kategóriában.

Reméljük, hogy ez utóbbi siker is segít a magyar innovációnak a világ körüli terjedésben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése