2013. február 2., szombat

Ne untasson PowerPointtal, inkább okozzon tengeribetegséget Prezivel!

Három éve, 2010 januárjában Pusztai barátom felvetésére részt vettünk egy hálózattudománnyal kapcsolatos CEU konferencián. Egyszer csak arra lettünk figyelmesek, hogy Bodó Balázs file-sharing hálózatokról szóló előadását nem felsorolásokkal telezsúfolt diákkal illusztrálja, hanem valami olyasmivel, amiről nekem akkor egy rajzfilm jutott eszembe, melynek főhőse körbeutazza a világot. Az egész napból ez tette rám a legerősebb benyomást. Utánanéztem, mi ez, kiderült, hogy valami Prezi - ráadásul magyar fejlesztés. Zooming technológia lineáris diasor helyett. A cég 2008-ban indult a Kitchen Budapest támogatásával és 2009 áprilisa óta fogadja a felhasználókat. Közben sikerült amerikai befektetőt találni és mára 17 millió felhasználóval, napi 170.000 új prezentációval, kb. 100 munkatárssal és pozitív cash-flow-val büszkélkedhetnek. A Prezi egyik alapítója december végén készített egy prezit a saját történetükről, ebből választottam ki pár gondolatot.


A lényeg, hogy életük vándorútján összetalálkozott három innovátor: a művész, a tudós és a vállalkozó.

Somlai-Fischer Ádám építésznek tanult, de elvették a kedvét a szögletes oktatási módszerek. Kiment inkább Svédországba tanulni. Ismert média-művésszé vált és járta a világot, hogy bemutathassa projektjeit. A dia-alapú prezentációkat nem találta elég rugalmasnak, így terelődött a zoomolás felé, házi készítésű szoftverrel.

Egyik előadását pont látta Halácsy Péter, aki egyszerre találta borzasztónak a technológiát és érdekesnek az ötletet. Ő gyerekkora óta programozott, később villamosmérnök lett, doktorált, az egyetemen tanított és olyan nagy projekteken dolgozott fejlesztőként, mint az Origo. Ádám előadása után felvetette, hogy segít jobb technológiát létrehozni. További társakkal megalapították a Kitchen Budapestet, ami egy újmédiás kísérleti labor. Itt készült el a Prezi prototípusa.

Halácsy Péter egy állásinterjún találkozott Árvay Péterrel, aki Svédországban született és mindenféle érdekes projekteken dolgozott a korábbi években, mobilos alkalmazásoktól egészségügyi adatbázisokig.  Az állást Halácsy visszautasította, de mesélt neki a zoomolós prezijükről. Árvay arra a következtetésre jutott, hogy végre itt egy lehetőség hogy globális sikerre vigyenek egy magyar központú céget. Rábeszélte Ádámot és Pétert, hogy hagyják ott a munkahelyüket és közösen tegyék lehetővé a világon bárkinek a zoomolós prezentációk készítésének lehetőségét.

Így is lett, az eredményeket lásd fent. Néhány év alatt, a válság idején, a semmiből sikerült felépíteni.

A héten egy képzés vizsgabizottságában vettem részt, ahol kiselőadásokat tartottak a vizsgázók. Nyolc prezentációból kettő Prezivel készült. Ha nem is reprezentatív a mintám, az alkalmazás kétségkívül elkezdett terjedni a világban.

Íme a prezi a történetről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése