2013. január 26., szombat

Akik Hollywoodnak termelnek Egerszalókon

Magyar Ádám alkot

2012. nyarán, uniós támogatással készült el a GreenZero inkubátorháza és 3D-animációs stúdiója a bezárt iskola helyén Egerszalókon. Magyar Ádám, testvére Magyar Dániel, valamint alvállalkozóik készítették például David Attenborough dínókról szóló BAFTA-díjas filmjének 3D-animációját, mostanában a Toy Story alkotóival dolgoznak együtt egy egész estés Don Quijote "újragondoláson", valamint ezzel párhuzamosan egy Drakula sztorin is ügyködnek. A GreenZero egyébként már 2010 óta segíti a régió start-up vállalkozásait ezen a helyszínen, ahol a természet közelsége megfelelő környezetet biztosít a kreatív munkához. A GreenZero emellett az USÁ-tól Németországon át Szaud-Arábiáig számos külföldi megrendelést teljesített az elmúlt években. Pangea – The Neverending World c. 3D dínós trailerüket több millió alkalommal nézték meg a YouTube-on.


Persze nem tegnap kezdték szakmai munkájukat az urak. 2007-ben jelent meg a később Teheránban Arany Pillangó díjat nyert Egon és Dönci c. alkotásuk, ami az első magyar egész estés 3D-animációs film. Másfél év munkájával, bárminemű állami támogatás nélkül készítették. Emlékeim szerint a hazai kereskedelmi tévézés első éveiben már ott sürgölődtek a fiúk valamelyik csatornánál a számítógépek mögött - akkor még persze a fővárosban volt erre csak lehetőség.

Tavaly nyáron összefutottunk Ádámmal az egri Érsekkertben. Mivel már vagy két évtizede ismertük egymást közös barátaink révén, társalogtunk egy kicsit, aztán elviharzott biciklijén, melyre saját maga szerkesztett elektromotort, hogy a gyerkőcöt gyorsabban át tudja fuvarozni nap mint nap az oviba Egerszalókról a szomszéd településre. Azt gondoltam magamban: de jó dolog, hogy nem ő költözött el a munka lelőhelyére, hanem egy élhető kis településen hoztak össze egy világszínvonalú stúdiót, ahonnan aztán szolgáltatásaikra vevő lett a filmipar globális központja.

Íme egy Index videó riport is ezen a linken.

1 megjegyzés:

  1. Egon és Dönci nagy kedvenc nálunk - de jó, hogy írtál Ádámékról :)

    VálaszTörlés