2013. február 9., szombat

Csongrádon még a betont is átlátszóvá teszik

Forrás: litracon.hu

Mindig öröm, amikor ebben a nagy főváros-központúságban arról lehet beszámolni, hogy vidéken is tudnak emberek nagyra törő álmokat szőni, majd azokat meg is valósítani. Losonczi Áron építész karra járt a Műegyetemen, aztán Stockholmban folytatta tanulmányait, ahol 2001 környékén feltalálta a fényáteresztő betont (light-transmitting concrete), sok kísérletezés és prototípus-készítés eredményeként. 2003 szeptemberében állítottak ki először egy ember nagyságú falat a Svéd Építészeti Múzeumban. A termék összetétele 96% beton és mindössze 4% optikai szál. Ennek ellenére tényleg átlátszik, sőt, állítólag akár 20 méteres vastagság esetén is!

2004 tavaszán alapította meg gyártó cégét, a LiTraCon Kft.-t Csongrádon. 2005-ben, a magyar EU csatlakozás emlékére egy 4 méteres szobrot készítettek üvegbetonból, Európa-kapu elnevezéssel Komáromban. 2005-ben Red dot: best of the best díjat kaptak a Német Dizájn Központtól, 2006-ban Leaf Award-ban részesültek, majd 2008-ban a Hannoveri Nemzetközi Vásáron átvehették az IF Material Award-ot. 


Az itthon gyártott üvegbeton egyébként drága mulatság, kézzel készül. Több százezer forint négyzetmétere, ezért még messzire szállítva se fáj annyira a fuvarköltség a teljes beruházáshoz viszonyítva. De nem hagyták abba a fejlesztést: pixelbeton nevű új termékük kedvezőbb áron hozzáférhető (optikai szál helyett műanyag vezeti a fényt). Itt a helyben gyártás már ésszerűbb, és erről tárgyalnak is a célpiacokon.

Aki élőben szeretné megnézni a cuccot, megteheti például a Budapesti Corvinus Egyetem új épületének aulájában vagy a Budapest Music Center recepcióján.

Apropó, zene: a lenti porté-videó tanúsága szerint Losonczi Áron az üvebetonozás mellett arra is szakít időt, hogy zenekarával jókat zúzzanak.

Mindig elmosolyodok, amikor modern festményekkel kapcsolatban azt mondják a nézők, hogy ilyet ők is tudnának készíteni. Hát akkor miért nem készítettél? A kreatív munka és az innováció nagyon sok esetben arról szól, hogy meglévő, magától értetődő dolgokat, mint például az üveg és a beton, új formában kombinálnak össze. Érdemes körülnézni, hogy a saját környezetünkben milyen fizikai vagy koncepcionális entitásokat tudnánk új módon összekombinálni. Lehet, hogy nem durran akkorát, mint az üvegbeton, de mindenképp kreatív megoldásokhoz vezethet.

És akkor itt az említett videó:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése