2013. január 5., szombat

A Doktorúr esete a Tankcsapdával

1995 nyarán főiskolás barátainkkal nekivágtunk a nagyvilágnak és elutaztunk az Egyesült Államokba gyerektábori felvigyázónak. Ugyanígy cselekedett két pécsi orvostanhallgató is, egyikük később Dr. Százados Miklós néven vált ismertté, hiszen ez volt a neve, majd pedig lediplomázott. Igen szórakoztató figurát ismertem meg személyében. Kiderült például róla, hogy még középiskolásként, barátjával, ha jól emlékszem egy sci-fi könyvet írtak, ami meg is jelent. Pedig akkor még másképp működött a könyvkiadás, nem lehetett bármit kinyomtatni egy digitális nyomdában, aminek elkészültekor hajlandó vagy kifizetni a számlát.

Telt-múlt az idő, Miklós négy évet töltött a pécsi ANTSZ-nél, majd Budapestre költözött és 2001 óta különböző gyógyszeripari vállalatoknál ténykedik termékmenedzserként. Egyszer-egyszer találkoztunk, és megvan az a flash, amikor Miklós verseskötettel ajándékozott meg. A könyvecske az ő munkájához kapcsolódott: egy pályázat nyertes műveit tartalmazta, ahol versben kellett megénekelni az Algoflex nevű lázcsillapítót…


Kreatív energiáit viszont csak részben kötötték le a marketingkampányok, még ha alkalmanként rendhagyó megoldásokat is választott. A filmezéshez kapcsolódó szenvedélye már egyetemi évei alatt kezdett kialakulni. Később vett egy kis kamerát, készített hosszabb-rövidebb filmeket, amiket éjszakánként vágott és leginkább barátait szórakoztatta velük.

Egyszer lehetősége nyílt arra, hogy Kozma Orsi első szólókoncertjén fotózgasson a színpadon. A képekből egy kis klipet állított össze, ami igencsak elnyerte a zeneszerző tetszését. Javasolta, hogy forgassanak még hozzá és készítsenek egy igazi klipet. A Holnap c. dal így elkészült klipjét már a zenetévé is játszotta.

Miklós azt mondja, hogy az internetnek köszönhetően könnyen el lehet jutni olyanokhoz is, akikről nem gondolnánk. Amennyiben tetszik a művünk, választ is kapunk. Ennek eredményeképp készíthetett kisfilmeket Ákosnak, Dopeman-nek és a Kiscsillag zenekarnak.

A Tankcsapdával először egy videoklip pályázaton került kapcsolatba. Forgatókönyvet és korábbi munkákat küldött át nekik, majd egy héten belül találkoztak és 500 jelentkező közül őt és csapatát választották. Az Új nap vár c. dalhoz elkészítették a klipet, ami mindhárom tagnak tetszett, pedig ez nem volt túl jellemző a korábbiakban. Azóta újra hívták forgatni, egy nyomdafestéket és képernyőpixeleket nem tűrő címet viselő számhoz.

2010-ben, pécsiként bántotta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa időszakkal kapcsolatban elég vegyesek a hírek. Ezért készített egy dokumentumfilmet arról, hogy a pécsiek állítólag valami okból kicsit jobbak, többek, mint a világ más részein lakó emberek. De mivel egy dokumentumfilm kevésbé vált ki érdeklődést, inkább az áldokumentumfilm formátumot választották. 24 hiteles személyt győzött meg arról, hogy vegyenek részt ebben a tréfában, pl. olyan ismert embereket is, mint Lovasi András, Rátgéber László, Jakabos Zsuzsa, Kamarás Iván vagy Katus Attila. A tüke fenomén c. film a sok teltházas vetítés mellett kreatív dokumentumfilm kategóriában megnyerte az 57. Országos Függetlenfilm Fesztivált.

Mindezekkel a sikerekkel párhuzamosan Százados doktorúr tette a civil dolgát, a profi szintre jutott kisfilmezés a hobbija maradt. Csináld utána, persze a saját hobbiddal!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése