2012. december 16., vasárnap

Egy karatemester, akit még a betegség se tudott legyőzni

Marossy Károly és mestere, Borza József

Marossy Károly 4 danos karatemesterrel kb. öt éve volt szerencsém találkozni, baráti társaságban. Vidám, élettel teli, pozitív szemléletű, kedves embert ismertem meg személyében, de még nem sokat tudtam róla akkor. Talán egy évvel később megszólított, hogy sportvezetőként szeretné az egyesület menedzselését jobban csinálni, és tudok-e neki ebben segíteni. Egy kb. féléves vezetői coaching folyamatot vittünk végig, és ezalatt lehetőségem nyílt jobban megismerni.

Károly katonai kollégiumba járt Egerben, amit Katonai Főiskola követett. 1984-ben kezdett karatézni, majd 1986-tól mindmáig Borza József lett a mestere. Tíz évvel az indulás után alapította első saját csapatát Délegyházán. Sportnak szentelt életébe viszont váratlanul megérkezett az orvostudomány jelen állása szerint nem gyógyítható betegség, a Sclerosis Multiplex. A jelentkező tünetek okozta nehézségekkel szembeszállva 1996-ban sikeresen teljesítette az 1. dan követelményeit.


Aztóta több mint 15 év telt el. A Sclerosis Multiplex komoly mogzásszervi problémákat okoz, sajnos sok esetben kerekes szék használatát teszi szükségessé. Károly azonban nem hagyta magát. A mai napig hivatásának, a karate oktatásnak él, sportegyesületet vezet, edzéseket és táborokat tart, versenyeztet hazai és nemzetközi szinten, vizsgáztat, embereket nevel, bemutatókat szervez, valamint pályázatokat ír a non-profit szervezet működtetési költségeinek előteremtéséhez. Mellesleg mindezzel párhuzamosan, 35 évesen egyetemi szinten történelem tanári szakot is végzett.

Az általa vezetett egyesület edzéseket tart Délegyházán, Dunaharasztiban, Kőbányán, Zuglóban, Dunavarsányban, Kiskunlacházán és Pomázon. A helyszínek többségén személyesen vagy segédedzők támogatásával dolgozik és nap mint nap autóval járja be a megyét és a fővárost.

Humorérzékét és lélekjelenlétét jól mutatja az élmény, ami mai napig él bennem: még azt is elnézte pár éve a díszvendégként meghívott egri barátainak a délegyházi egyesületi jótékonysági vacsorán, hogy a csapat felvásárolta a tombola jegyek többségét, megnyerte az összes ajándékot, majd a fődíj tortával csatát vívott. :-)

Közben házat épített, és 2011 nyarán stílusosan a szicíliai Corleone városában megnősült, a helyi közösség örömére is, ahogy a képen látható helyi újság is beszámolt az eseményről.


Karcsi, így tovább! Mindenki más meg csinálja utána!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése